Berättelse från vårens konstresa 2024

Konstresan tar oss till Kvarteret Bryggeriet i Nora för konstnärsbesök, vårmarknad, en välsmakande lunch, promenad i vårsolen och studiebesök på Måltidens Hus i Grythyttan

Först besöker vi konstnärerna Anders Wallén och Ted Ström som håller till i varsin ateljé i det Gamla Bryggeriets korridor. Där ställer de ut sin konst och har försäljning av bilder, böcker och skivor. De sjunger och spelar för oss och berättar om sitt konstnärskap. Ted spelar sin låt Vintersaga som bland annat Monica Törnell spelat in och gör så bra.

Det finns gott om tid att besöka vårmarknaden med försäljare av olika hantverk och lokala produkter. I kvarteret Bryggeriet kan du besöka öppna ateljéer, konstutställningar och verkstäder. Där finns butiker, café och restaurang.

Jag köper ramslöksplantor och njuter av en gudomligt god nougatglass som är gjord på fårmjölk, företaget heter En får tacka och har vunnit silver i glass-SM 2024 – tillverkningen sker i Bergslagen, Storå. Provsmakar äppelmust och promenerar utefter Å-promenaden som ligger alldeles i närhet.

Lunchen intas på anrika Grythyttans Gästgivaregård som grundades av Drottning Kristina på 1600-talet och en välrenommerad restaurang belägen i centrala Grythyttan. Efter kaffe och kaka promenerar de flesta vidare mot Måltidens Hus.

Måltidens Hus är ett centrum för mat, dryck och måltidensform. I huset finns två aktörer med olika verksamheter dels Örebro Universitet som driver universitetsutbildning/forskning dels Kokboksmuseet.

Åsa Öström är ordförande i Konstföreningen Galleri Grythyttan, professor i Måltidskunskap och Properfekt vid Restaurang- och hotellhögskolan som forskar inom sensorik med fokus på måltidsupplevelser. Hon möter upp för att guida oss runt i huset först i sällskap av bibliotekarien Göran som visar oss Biblioteket och Kokboksmuseet. Vi får bland annat veta att äldsta kokboken i museet är från 1480 och där finns också 14 kokböcker som är skrivna av Cajsa Vargs på 1600-talet.

Det finns 3 kök, restaurangköket, metodköket som är ett träningskök och hållbarhetsköket som väljer meny utefter vad som finns att laga. Det finns också en grönsaksodling.

Nu är programmet för konstresan slut och bussen går tillbaka till Örebro. Det har varit en händelserik och bra dag och jag längtar redan till nästa konstresa.

Maria Westerholm